De ce să pui sare pe pervazul ferestrei: Impedimentul de care scapi dacă faci așa ceva. Odată cu scăderea temperaturilor, mulți oameni observă o problemă nouă în casele lor, condensul. Plasarea unui bol cu sare pe pervazul ferestrei de poate scăpa de această problemă. Această metodă simplă și ieftină a ajutat multe gospodării să reducă cantitatea de condens care se formează în jurul ferestrelor lor.
Un loc unde oamenii vor vedea acumularea de condens este la ferestre și pe pervazele sau grinzile acestora, deoarece aerul cald atinge suprafața rece a sticlei.
Condensul poate provoca multe probleme în casă, inclusiv formarea mucegaiului, care nu este doar o priveliște neplăcută, ci poate și cauza probleme de sănătate. Principala modalitate prin care oamenii scapă de condens este utilizarea unui umidificator, și deși se spune că funcționează bine, acestea pot fi costisitoare.
CITEȘTE ȘI: 7 lucruri pe care e mai bine să nu le ții pe pervazul ferestrei: Greșelile pe care multe gospodine le fac
Cu toate acestea, nu ar trebui să vă pierdeți speranța, deoarece există o alternativă mult mai ieftină pe care mulți oameni spun că funcționează pentru ei – sarea.
Probabil că aveți sare în dulapurile voastre, dar dacă nu, aceasta vă va costa doar câțiva bani la magazin, iar acest ingredient de bază în bucătărie are capacitatea de a absorbi umiditatea cauzată de condens. Conform experților, sarea poate elimina excesul de umiditate din aer, reducând astfel cantitatea de condens de pe fereastră, potrivit Hearth.
Sarea are proprietăți de adsorbție, ceea ce înseamnă că poate lega umiditatea și împiedica formarea condensului. Pentru cei cu probleme serioase de condens, ar trebui să se asigure că au ferestrele potrivite instalate în proprietatea lor.
Și, desigur, dacă vă permiteți, un umidificator este de obicei o metodă eficientă de tratare.
Când umiditatea intră în contact cu o suprafață mai rece, cum ar fi o fereastră sau un perete, aerul cald din jurul acesteia nu poate să rețină aceeași cantitate de umiditate.
Acest lucru înseamnă că apa este eliberată pe suprafața mai rece, creând picături de apă – denumite ”condens”. Condensul se poate forma și în zone în care fluxul de aer este limitat, cum ar fi în spatele mobilei din dormitor sau în interiorul dulapurilor.
Orice zonă care nu este deschisă la lumină și la o ventilație periodică este susceptibilă la condens.
Principala problemă asociată cu condensul este mucegaiul, care poate începe să se formeze pe haine, mobilier și pereți dacă problema nu este controlată. În plus, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), când există umezeală excesivă sau mucegai, acest lucru poate fi o ”amenințare pentru sănătate”.
CITEȘTE ȘI: Aerul din casă devine TOXIC – Obiceiurile care distrug mediul în care trăiești
Conform unui raport al OMS, ”Locuitorii clădirilor umede sau cu mucegai au un risc crescut de a experimenta probleme de sănătate cum ar fi simptomele respiratorii, infecțiile respiratorii, rinita alergică și astmul”, potrivit Live Science.
Raportul a confirmat că persoanele care locuiesc în locuințe bine izolate și adecvat ventilate sunt ”mai puțin susceptibile” să viziteze medicul sau să fie internate în spital din cauza afecțiunilor respiratorii decât cei care locuiesc în case umede.